Cum aleg panoul fotovoltaic optim ? Prin ce este mai bun panoul monocristalin față de cel policristalin ? Care sunt cei mai buni producători ? Unde observ diferența la un panou de calitate ? La cel puțin aceste întrebări răspunde într-o măsura actualul articol.
Panourile fotovoltaice, ca orice produs, sunt de mai multe tipuri și realizate de diferiți producători, fapt care le face să difere între ele, mai mult sau mai puțin. Specifificatiile tehnice împreuna cu marca produsul îl definesc foarte bine … presupunând că datele sunt cele corecte.
Diferența între producători sau tipul panoului se vede foarte bine dacă sunt făcute măsurători și teste în aceleași condiții de laborator panourilor ce au aceeași putere. De exemplu cum arată curba tensiunii și a curentului (considerând aceeași sarcină) generate de panou (panouri) când intensitatea luminoasă ce cade pe acesta scade de la același maxim la zero, sau dacă panourile își modifică unghiul față de sursa de lumina, prin rotație în jurul axei verticale sau prin înclinație. Un alt test poate să fie măsurare tensiunii și curentului date de panou la modificări de mediu, temperatura și umiditate.
Altă măsurătoare ar putea fi cantitatea de plumb care o deține panoul … dacă o mai deține.
Ce informatii trebuie luate in considerare când vrem să alegem un sistem de panouri fotovoltaice?
În prezent foarte multe firme ofera pe piața diferite tipuri, și multe, de panouri fotovoltaice, având caracteristici variate . Când facem o selecție între ele pentru alegerea variantei potrivite de panou sau sistem este recomandat să ținem seama de:
Tipul panourilor solare
Se poate alege între panouri solare monocristaline, policristaline și amorfe. Fiecare din aceste tipuri au la baza producerea energiei electrice, dar apelează la tehnologii de fabricație diferite. Această implică randamente energetice și costuri diferite.
Locul unde vor fi instalate și conectate la SEN (Sistemul Energetic Național)
În funcție de dimensiunea ce o are construcția și locul unde este amplasată, se poate alege o variantă conectată la rețeaua electrică, (panouri solare ON – GRID) sau o variantă independentă de rețeaua existentă (sistem de panouri solare OFF – GRID) potrivit locuințelor izolate sau pentru care racordarea la rețeaua națională ar fi problematică (costisitoare financiar).
Suprafața disponibilă
Trebuie ținut cont unde poate fi montat acest tip de sistem. Montarea lui se poate face pe acoperiș, pe terasă sau pe pământ. În această situație (dacă se poate alege) trebuie avut în vedere pozitia unde eficienta panului este maxima.
Randamentul
Randamentul oferit de panourile fotovoltaice este în funcție de tip, tehnologie, condițiile externe, materialele ce au fost folosite. Pentru o alegere bună se ține cont de nevoile locuinței și de randamentul sistemului montat. Investiția trebuie să aibă la baza un calcul cât mai precis al posibilității de acoperire a nevoilor și eficienței energetice ce poate fi dusă.
Întregul cost al instalației și costurile de mentenanță
După ce s-a ales tipul panourilor fotovoltaice, se stabilesc: cablurile de conexiune, acumulatorii, invertorul sau regulatorul, eventual și sistemul de orientare, senzori, microcontroler. Această investiție implică costuri relativ ridicate, dar care se amortizeaza relativ repede, dacă totul a fost bine gândit si aleasă varianta optima.