Pe piata sunt mai multe tipuri de panouri fotovoltaice, in functie de tehnologia folosita pentru realizarea lor. In ultimii ani s-au facut cercetari intense si s-au descoperit solutii noi pentru producerea acestora, astfel ca eficienta lor s-a dublat, de la 11-12% la 24-25%.
Un panou care da un randament foarte bun foloseste o tehnologie care este mai costisitoare.
In continuare prezentam tipurile de panouri fotovoltaice existente pe piata.
Celula bifacială n-TOPCon poate obține o eficiență celulară ridicată de până la 25,4%.
- Panourile fotovoltaice monocristaline
Acest tip de panouri solare (din siliciu monocristalin) este cel mai pur. Puritatea ridicată a siliciului face ca acest tip de panou solar să aibă una dintre cele mai mari rate de eficiență, cele mai noi ajungând la peste 20%.
Panourile monocristaline au o putere mare, ocupă mai puțin spațiu și au o durata mare de viata. Un avantaj important il constituie functionarea buna la temperaturi ridicate în comparație cu panourile policristaline carora le scade eficienta.
Eficiența (randamentul) în captarea energiei solare este mare, de aproximativ 20 %. Prețul este mai ridicat, tocmai datorită tehnologiei de realizare.
- Panourile fotovoltaice policristaline
Se realizează într-o diversitate mare a puterilor de ieșire având randamentul mai scăzut pe unitatea de suprafața cu câteva procente decât panourile fotovoltaice monocristaline. Eficiența (randamentul) panourilor policristaline este de aproximativ 17%. Au formă pătrată și sunt compuse din fragmente de siliciu, unghiurile nu sunt tăiate și are un aspect albastru, cu pete.
Sunt realizate prin topirea siliciului brut, care este un proces mai rapid și mai ieftin decât cel folosit pentru panourile monocristaline.
Acest lucru duce la un preț final mai mic, dar și o eficiență mai scăzută (aproximativ 15%), o eficiență mai mică a spațiului și o durată de viață mai scurtă, deoarece sunt afectate într-un grad mai mare de temperaturile ridicate.
Dacă spațiul nu este limitat acest tip de panouri reprezintă cea mai bună soluție. Avantajul mare pe care îl au aceste panouri este captarea cu ușurința a luminii solare chiar și când aceasta nu lovește direct pe suprafața acestora, radiația ajungând prin reflexie de pe alte suprafețe.
Panouri fotovoltaice amorfe (sau tip film)
La fabricarea lor se folosește siliconul amorf. Eficiența este semnificativ mai scăzută față de cele monocristaline și policristaline, între 11% și 13 %.
3. Panouri fotovoltaice bifaciale (BFC)
Celulele solare bifaciale au fost dezvoltate cu scopul de a obține o producție mai mare de energie fotovoltaică în comparație cu celulele solare monofaciale, deoarece ambele părți ale celulei, față și spate, pot absorbi radiația solară.
Acestea au o eficiență energetică mai mare cu 30% faţă de panourile tradiţionale. Tehnologia care se utilizează la realizarea panourilor permite absorbția radiațiilor luminoase pe ambele fețe, astfel crescând randamentul.
Durata de viataa acestor tipuri de panouri a crescut la 35 de ani, față de cele clasice, care au 25 de ani.
4. Panouri fotovoltaice PERC (Passivated Emitter Rear Contact)
Modalitatea de producție a modulelor solare cu tehnologie PERC, este similar cu cel al panourilor standard. Panourile ce utilizează celule PERC se bazează tot pe o compoziție de siliciu ce generează un flux de electroni datorită radiației solare primite.
Panourile ce utilizează tehnologia PERC sunt deosebit de eficiente, însă, din păcate costurile de producție și prețul au rămas ridicate. Eficiența acestor panouri este cu 15 % mai mare față de a panourilor cristaline și 7 % față de a celor monocristaline.
5. Panouri fotovoltaice HALF-CELL
Este o tehnologie modernă. Au cea mai ridicată eficiența si o rezistență scăzută bună la umbrire, motiv pentru care panourile Half-Cell reușesc o captare și producție de energie mai mare față de panourile standard, acestea sunt împărțite în două secțiuni egale, dar independente între ele. Presupunând că o secțiune este umbrită, următoarea poate lucra fără probleme. Modul de conectare a celulelor reprezintă un alt avantaj.
5. Panouri fotovoltaice TOPCon
Tehnologia TOPCon duce la o îmbunătățire a eficienței medii a modului fotovoltaice de 24,08% și la o eficiență campion de 24,58% atinsă în linia de producție a producatorului JinkoSolar.
JinkoSolar și-a lansat modulele TOPCon Tiger Neo 615w de tip n în 2021, care au arătat un avantaj în eficiență ridicată, factor bifacial ridicat, fără degradare indusă de lumină, coeficient de temperatură scăzut, o îmbunătățire a puterii și fiabilitatii modulului.
În comparație cu celula bifacială tradițională p-PERC, celula bifacială n-TOPCon poate obține o eficiență celulară ridicată de până la 25,4%.